Waarom leren we onze kinderen wel fietsen en moeten zij seks zelf uitvogelen? 

Seks wordt veelal gezien als (belangrijk) onderdeel in de relatie en fijne seks draagt wezenlijk bij aan levensgeluk en gezondheid. Hoe komt het dan toch dat we onze kinderen zo beperkt hierover informeren? Terwijl seks hoogstwaarschijnlijk een (belangrijke) plaats in hun volwassen leven zal gaan innemen.

Seks is een wezenlijk deel van ieders leven. Het is niet helemaal vergelijkbaar met eten en drinken, daar kunnen we niet zonder om te overleven, maar enige relatie met overleven is er wel. Seks speelt immers een hoofdrol in de voortplanting. Zonder seks zouden we wel degelijk uitsterven. Seks is – zeker sinds de uitvinding van anticonceptie, maar ook lang daarvoor – veel meer dan voortplanting. Het geeft verbinding, ontspanning, energie en intimiteit en wordt gedaan op basis van uiteenlopende gevoelens en verlangens. Zo hebben we seks uit liefde, lust, als troost, goedmaker, stressrelease, wisselgeld etc.


Seks en opgroeien
Toen ik zelf een jaar of 8 was gniffelde ik om de zwangere vrouwen in mijn omgeving. Ik dacht: ‘Nou weet iedereen dat ze seks hebben gehad.’ Als kind is seks nog iets raars en nog niet invoelbaar. De prettige sensaties die een kind aan zijn of haar lijf en geslachtsdelen beleeft staan daar dan nog mijlenver vanaf. Toch is er nieuwsgierigheid: Waar komen de baby’s vandaan? Waarom zoenen grote mensen en hoe voelt dat dan? En waarom vinden ze het lekker? En wat bizar dat de lichaamsdelen waar je mee plast ook nog voor andere zaken bedoeld zijn en dat grote mensen dat nog leuk vinden ook.


Puberteit
Onder invloed van hormonen veranderen in de puberteit onze gedachten en gevoelens over seks. Ontwikkelen we seksuele gevoelens, gedachten en verlangens. Een beetje friemelen aan de geslachtsdelen wordt masturberen als we ons lichamelijk en geestelijk tot volwassenen ontwikkelen. Van schaamte over seks wordt het stoer als je al seks hebt gehad, als een teken van volwassenheid.


Hoe bereiden we onze kinderen hierop voor?
Geen kind wil beelden van seksende ouders op het netvlies, omgekeerd vaak ook liever niet. Toch is het onze taak als opvoeders om onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op de wereld waarin zij later zelfstandig gaan functioneren. Dus leren we ze fietsen, zwemmen, met mes en vork eten, beleefd een hand geven, hoe je met vriendschappen omgaat, je aan de afspraak houden etc. Waarom dan zo weinig over seks?


De technische kant van de seks leren ze vaak wel op school. Al zag ik recent in de biologieboeken van mijn opgroeiende tweeling dat dit zeer summier en in 34 jaar weinig verbeterd is. De voortplanting en lichamelijke processen worden beschreven, maar hoe seks wordt beleefd, hoe je omgaat met onzekerheid, wensen en grenzen, hoe je weet of je er klaar voor bent en het risico op nare ervaringen kan beperken, komt alleen aan bod als er een enthousiaste docent zich heeft verdiept in de vele lespakketten die daarvoor zijn ontwikkeld. Dan moet je net geluk hebben als opgroeiende puber.


Vroeg beginnen
De meeste pubers zitten niet echt meer te wachten op een voorbereidend gesprek over seks met hun ouders. Tot hun 12e jaar zijn ze vaak nog onbevangen en nieuwsgierig en zijn eerlijke antwoorden op hun vragen van belang. Kinderen kunnen zelf precies doseren wat ze nodig hebben in deze fase van hun leven. Willen ze meer weten, dan vragen ze door, maar vaak is één helder antwoord al voldoende. Er zijn in deze opgroeifase vaak zo veel aanleidingen om het hierover te kunnen hebben, zoals de komst van een broertje/ zusje of een zwangerschap in de omgeving, (schutting)woorden die ze op straat horen, de eerste verliefdheden, beelden die ze zien op televisie of social media.


Als we willen dat onze kinderen een gezonde seksuele ontwikkeling doormaken, is het dus zinvol en logisch om hen hierop voor te bereiden. Zodat ze kennis vergaren over wat er komen gaat, niet angstig hoeven te zijn en in eigen tempo hun seksualiteit op positieve wijze kunnen gaan ontdekken.


Vragen of problemen op seksueel gebied?
Ongeveer 30% van de mensen ervaart ooit in zijn of haar leven seksuele problemen. Dat kan jezelf en je relatie behoorlijk in de weg staan. Vaak hopen mensen dat het vanzelf over gaat en soms is dat zo, maar heel regelmatig ook niet. Daardoor wachten mensen vaak lang met hulp zoeken voor hun seksuele probleem. Dat is jammer, omdat het oplossen ervan dan veelal langer duurt. Heb jij vragen of problemen op seksueel gebied, neem contact op met onze praktijk.

Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam

info@praktijkrespons.nl

Eva Buitenhuis:
buitenhuis@praktijkrespons.nl,
06 445 38 320

Meike van ‘t Hof:
vanthof@praktijkrespons.nl,
06 412 77 440

Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - BTW nr: 129427093B01 - KvK nr: 24380684