Ze heeft pijn bij het vrijen 

Marita (26 jaar) heeft sinds twee jaar pijn bij het vrijen. Ze is sinds drie jaar samen met Pedro. Beiden hebben een drukke baan en een groot sociaal netwerk. Zelden zijn ze samen thuis en als dat wel zo is, ploffen ze op de bank voor een potje Netflix, afgedraaid. In het begin van de relatie was alles goed, zegt ze. Maar sinds ze begon met werken en gingen samenwonen, nemen de klachten alleen maar toe.

Hoe kan dit?
Ze begrijpt niet hoe dit kan, want ze is dol op Pedro; hij is lief en steunend, maar de pijn wordt steeds erger. Eigenlijk begint ze er liever niet meer aan. Bang dat het voor hen beiden op een teleurstelling uitdraait. We bespreken waar de pijn precies zit en hun manier van vrijen. Of ze spanning in haar lijf ervaart, hoe het gaan werken en samenwonen van invloed is op haar en in hoeverre dit voor spanning zorgt.

Niet volledig vrouw
Ze voelt zich disfunctioneel, niet volledig vrouw, omdat ze dit niet kan en hem geen seks kan geven. De vraag is wat seks voor hen inhoudt, wanneer het seks is en welke wensen en verwachtingen zij daarvan hebben. Waar moet een goede vrijpartij aan voldoen? Raakt zij nog wel opgewonden? Vindt ze hem nog aantrekkelijk? Raakt hij haar aan op een manier die zij prettig en opwindend vindt en kan zij daar dan met haar aandacht bij blijven?

Hij heeft er recht op
Marita vindt Pedro prachtig en zeer aantrekkelijk. Ze gaat het contact nu echter steeds meer uit de weg om te voorkomen dat ze teleurgesteld raakt. Eigenlijk heeft ze ook steeds minder zin, maar eens in de maand bijt zij op haar tanden om Pedro te geven waar hij voor haar gevoel recht op heeft. Pedro voelt zich hier niet prettig bij, dus ook hij neemt steeds minder het initiatief tot vrijen.

Recept voor pijn
Helder wordt dat er vanuit Marita zelf geen aandacht is voor haar eigen opwinding. “Let’s get it over with” is inmiddels haar devies. Hierdoor is er van echt contact met zichzelf en elkaar, verbinding en intimiteit geen sprake meer. Laat staan dat ze hier voldoende vochtig van wordt om tot penetratie over te kunnen gaan. De stress over de komende pijn houdt haar gedachten in de greep. Waardoor er geen ruimte meer is voor het genieten van haar en zijn lijf en hun contact. Opgeteld bij de dagelijkse stress van werk en weinig tijd voor rust en ontspanning, is dit een ideaal recept voor pijn. Waarbij de vicieuze cirkel van angst -> spanning -> pijn in gang is gezet.

Volle agenda’s
Seks is in onze volle agenda’s vaak het sluitstuk in drukke tijden, als het niet al volledig van de agenda verdwijnt. Terwijl juist aandacht voor voelen en lijfelijk genieten, zo ontspannend en herstellend kan zijn. Je de drukte daarna weer beter aan kan. Door seks als recht of plicht te zien, verliest het zijn charme en positieve effect.

Cadeau voor jezelf en elkaar
Tegen beter weten en de pijn in gaan vrouwen vaak door, om niet tekort te schieten, in de hoop dat het wel over gaat of zo voorbij is. Waardoor ze eerder verder weg dan dichter bij de oplossing van het probleem komen. Door weer terug te gaan naar ‘het genieten en niets moeten’ komt er weer ruimte voor aandacht voor hun eigen lijf en wensen, maar ook voor elkaar. Waardoor seks geen recht of plicht is, maar een cadeau wat je jezelf en elkaar wilt geven, om samen met volle teugen van te genieten.

Vragen of problemen op seksueel gebied?
Ongeveer 30% van de mensen ervaart ooit in zijn of haar leven seksuele problemen. Dat kan jezelf en je relatie behoorlijk in de weg staan. Vaak hopen mensen dat het vanzelf over gaat en soms is dat zo, maar heel regelmatig ook niet. Daardoor wachten mensen vaak lang met hulp zoeken voor hun seksuele probleem. Dat is jammer, omdat het oplossen ervan dan veelal langer duurt. Heb jij vragen of problemen op seksueel gebied, neem contact op met onze praktijk, zie www.praktijkrespons.nl

De namen in dit blog zijn gefingeerd.

Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam

info@praktijkrespons.nl

Eva Buitenhuis:
buitenhuis@praktijkrespons.nl,
06 445 38 320

Meike van ‘t Hof:
vanthof@praktijkrespons.nl,
06 412 77 440

Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - BTW nr: 129427093B01 - KvK nr: 24380684