Wat is seks? Het antwoord hierop lijkt simpel, maar is het dat ook? En wat bedoelen we dan precies met seks? Voor seks worden veel verschillende woorden gebruikt. We hebben daar allemaal onze eigen beelden bij, maar vrijwel iedereen denkt bij het woord seks aan geslachtsgemeenschap; coïtus oftewel de ‘daad’, ‘het’ doen, neuken. In een vrijpartij wordt de geslachtsgemeenschap veelal gezien als het hoofdgerecht. Dat wat daarvoor gebeurt, het woord ‘voorspel’ zegt het al, is het voorgerecht, de opwarmer om aan het hoofdgerecht te kunnen beginnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen.
Voor de eerste keer ‘het’ doen is een mijlpaal en ontmaagding een heikel thema in menige religie. Je hebt pas seks gehad als je ‘het’ hebt gedaan. Want dat is het summum van elke vrijpartij, toch? Hoe komt het dan dat menig vrouw na de eerste keer ‘het’ gedaan te hebben verzucht: “is dit het nou?”
Het hoofdgerecht of kers op de taart?
Eigenlijk is het algemene beeld van seks zeer beperkt en vooral vanuit de mannelijke invalshoek. Voor veel mannen is geslachtsgemeenschap inderdaad het summum van de vrijpartij, maar hoe is dat voor de vrouw?
In de vagina zitten weinig zenuwen. Daar is over nagedacht, immers de vagina speelt een belangrijke rol in de bevalling van een kind en dat zou er zeker niet beter op worden als er zoveel zenuwen in zouden zitten als bijvoorbeeld in de clitoris of de eikel. Echter, ook in homoseksuele contacten is er niet altijd sprake van (anale) gemeenschap. Maar is dat dan geen seks?
Door seks te reduceren tot het hebben van geslachtsgemeenschap doen we de seks tekort, maar ook onszelf. In heterorelaties geeft dit soms verwarring, met name bij de vrouwen, wanneer ze denken dat ze de geslachtsgemeenschap heerlijk moeten vinden en achteraf eigenlijk teleurgesteld zijn. Veel vrouwen ontlenen veel meer plezier aan het zogenaamde ‘voorspel’ en vragen zich af of zij wel normaal zijn als ze gemeenschap wel leuk, maar niet het summum vinden.
Seksrecept en welke ingrediënten?
Wanneer we het recept van seks zien als opbouw van een voorgerecht/voorspel (beetje friemelen, strelen en zoenen) en een hoofdgerecht (geslachtsgemeenschap), hebben we een eenvoudige, standaard maaltijd. Niets mis mee als beide partijen daar tevreden over zijn. Echter, wanneer we seks kunnen zien als genieten, mogen genieten van je eigen lijf, van elkaars lijf en elkaar laten genieten, klinkt het al een stuk interessanter en aantrekkelijker. Om te kunnen genieten is er oprechte interesse nodig. Interesse in jezelf; wat vind jij lekker en waar raak je opgewonden van? En interesse in elkaar; wat vindt je partner lekker en waar raakt hij of zij opgewonden van? Dat vraagt aandacht voor jezelf en elkaar, communicatie verbaal en non-verbaal, kennis van je eigen lichaam en je daar ook prettig in voelen, jezelf te durven laten zien.
Hoofdgerecht of voorgerecht?
Voor vrouwen geldt dat maar een deel van de clitoris buiten het lichaam zichtbaar is. Dit is slechts het puntje, want de clitoris loopt door onder de oppervlakte van de vulva en rond de ingang van de vagina. Dieper in de vagina zitten niet zoveel zenuwen, dus geeft gemeenschap daar niet de sensaties die zij ervaart bij aanraking van de clitoris en vulva. Voor haar kan het voorgerecht dus eigenlijk wel het hoofdgerecht zijn. Het kunnen hebben van gemeenschap speelt voor vrouwen vaak wel een belangrijke rol in de verbinding en intimiteit; dichter dan dat kan je immers, fysiek gezien, niet bij elkaar komen. De cadans van het stoten is als opzwepende muziek, waarbij het bewegen van de heupen de opwinding vergroot. Voor mannen geldt dat zij gemiddeld binnen vijf minuten tot een orgasme komen vanaf het moment van penetratie. Als we seks reduceren tot gemeenschap is het feest, de maaltijd, dus snel voorbij.
Van hoofdgerecht tot smakelijk ingrediënt
Om tot lekkere seks te komen waar beide partijen van kunnen genieten, is samenwerking nodig. Naar elkaar kijken, luisteren en durven zeggen wat je lekker vindt, nodig hebt, om je opwinding te vergroten. Waarbij, wat voor de een het voorgerecht is, voor de ander het hoofdgerecht kan zijn. Er dus eigenlijk geen sprake is van een voor- of hoofdgerecht, maar het genieten van je eigen en elkaars lijf, een heerlijke maaltijd is, waarvan geslachtsgemeenschap een van de smakelijke ingrediënten kan zijn.
Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam
info@praktijkrespons.nl
Eva Buitenhuis:
buitenhuis@praktijkrespons.nl,
06 445 38 320
Meike van ‘t Hof:
vanthof@praktijkrespons.nl,
06 412 77 440
Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - BTW nr: 129427093B01 - KvK nr: 24380684