Perceptie van seks; een verschil tussen mannen en vrouwen

Wat is seks? Het antwoord hierop lijkt simpel, maar is het dat ook? En wat bedoelen we dan precies met seks? Voor seks worden veel verschillende woorden gebruikt. We hebben daar allemaal onze eigen beelden bij, maar vrijwel iedereen denkt bij het woord seks aan geslachtsgemeenschap; coïtus oftewel de ‘daad’, ‘het’ doen, neuken. In een vrijpartij wordt de geslachtsgemeenschap veelal gezien als het hoofdgerecht. Dat wat daarvoor gebeurt, het woord ‘voorspel’ zegt het al, is het voorgerecht, de opwarmer om aan het hoofdgerecht te kunnen beginnen. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

 

Lees meer

“Ik kom te snel” vertelt hij

André (57 jaar) zoekt hulp omdat hij te snel klaarkomt. Dit was in het verleden ook wel eens het geval, maar toen was het nooit een probleem. Nu ervaart hij dat wel zo, want er is sinds ruim een jaar helemaal geen seksueel contact meer tussen hem en zijn vrouw. Hij mist dat.

 

Lees meer

“Ik bevries als een jongen seks met mij wil”

Dat was Susanna’s antwoord toen ik haar vroeg wat maakte dat ze een afspraak met me had gemaakt. “Ik bevries, ik raak in paniek en voel er niets bij. Ik heb nooit iets traumatisch meegemaakt, dus hoe kan dit nou?” Ze is een jonge vrouw van 21 jaar en in het eerste contact spontaan en welbespraakt. Naarmate het gesprek vordert, laat ze steeds meer van zichzelf zien.

 

Lees meer

Verschil in seksueel verlangen

Ze zijn boos op elkaar. Barend (53 jaar) en Margreet (51 jaar) zijn al ruim 25 jaar samen. Zij heeft diverse lichamelijke klachten, waardoor ze vaak maar net voldoende energie heeft om haar werk te doen en de kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben. Ze hebben eens in de drie maanden seksueel contact, maar meer omdat hij het wil dan dat zij er warm voor loopt.

 

Lees meer

Leg je hoofd op het nachtkastje

Wat is genieten? Genieten is het fijn hebben. Je prettig voelen in je lijf. Positieve gevoelens en gedachten ervaren. Genieten van elkaars en je eigen lichaam; de streling, de kus, de zindering voelen in elke vezel van je lichaam. Waarbij de tijd stil lijkt te staan, er niets of niemand anders bestaat dan jij of jullie samen.

 

Lees meer

Seks – Wanneer ben je er klaar voor?

Help, mijn kind is veranderd in een puber! Als ouder van een tweeling (jongen en meisje) in de puberteit, ervaar ik deze gedachte en de gevoelens die daarbij komen, sinds kort met enige regelmaat. Hiervoor was er af en toe een pubervlaag in huis, maar nu lijkt het soms een pubermijnenveld. Moet ik letten op mijn woorden, loop ik soms op eieren, mag ik vooral niet te raar doen, kies ik mijn strijdpunten en laat ik me soms verleiden tot een oeverloze discussie.

 

Lees meer

Fijne seks kun je leren

“Seks is vies” zegt Anniek (43 jaar). Ze is getrouwd en heeft kinderen. Haar man Jeffrey heeft er genoeg van. Als er niets verandert, is het wat hem betreft einde verhaal. “Seks hoort bij de relatie” zegt hij. Anniek vindt het bizar; ze begrijpt niet wat mensen überhaupt aan seks vinden en al helemaal niet dat je daar je relatie voor op het spel zou zetten. Zij is boos, ook haar grens is bereikt. Ze heeft zich voor haar gevoel ter beschikking gesteld aan hem, maar kan dat niet meer. Eigenlijk heeft ze nooit lol beleefd aan seks. En aandacht voor wat zij lekker zou vinden, was er niet. Als ze ‘het’ deden, moest het zo snel mogelijk klaar zijn. “Seks is het hebben van gemeenschap, dat is toch wat mannen willen?” zegt ze.

 

Lees meer

Net als in de film, ik wil het!

Lorenzo (27 jaar) was twaalf toen hij startte met porno kijken. Nieuwsgierigheid naar seks op die leeftijd is niet raar, maar wat hij zag, was wel van invloed op zijn seksuele ontwikkeling. Met kinderogen kijkend naar het (vertekende) spel der volwassenen, trok hij zijn conclusies. Het beïnvloedde zijn manier van denken over seks en waar een goede vrijpartij aan moest voldoen.

 

Lees meer

  • 1
  • 2

 

Eva Buitenhuis:

buitenhuis@praktijkrespons.nl, 06 445 38 320

 

Meike van ‘t Hof:

vanthof@praktijkrespons.nl, 06 412 77 440