“Ik kom te snel” vertelt hij 

André (57 jaar) zoekt hulp omdat hij te snel klaarkomt. Dit was in het verleden ook wel eens het geval, maar toen was het nooit een probleem. Nu ervaart hij dat wel zo, want er is sinds ruim een jaar helemaal geen seksueel contact meer tussen hem en zijn vrouw. Hij mist dat.

Als we bespreken hoe ze vrijen, blijkt dat ze na eerst wat gestreeld te hebben, vrij snel overgaan tot penetratie, waarbij hij vlak daarvoor of daarna tot orgasme komt. Als dat gebeurt, voelt hij zich zo rot en vol schaamte dat hij zich snel met zijn rug naar zijn vrouw toedraait en probeert te gaan slapen.


“Ik mis contact”
André heeft het gevoel zijn vrouw teleur te stellen doordat hij zo snel klaarkomt, hij in haar ogen onvoldoende presteert op dat vlak en daarmee tekort schiet. We betrekken zijn vrouw Janneke bij de behandeling om te horen hoe zij hun seksuele relatie ervaart. Zoals ik al vermoedde heeft Janneke een heel andere beleving van hun seksuele relatie. Niet het feit dat hij snel klaarkomt zit haar dwars, maar dat hij zich vervolgens van haar afdraait als het gebeurt. Dat er geen contact meer is daarna. Maar ook eigenlijk vooraf al niet, omdat hij zo gespannen is of het wel of niet in zijn ogen ‘goed’ zal gaan. Er is geen ruimte om aandacht aan elkaar te besteden, omdat alle focus ligt op het kunnen presteren en volhouden. “Het nare is” zegt ze “dat hij het daarom nu helemaal uit de weg gaat, waardoor we al enige tijd geen seksueel contact meer hebben.”


Vermijding om teleurstelling te voorkomen
Waar André dacht haar teleur te stellen door niet lang genoeg gemeenschap te kunnen hebben, blijkt Janneke vooral het gemis van het contact te ervaren. Zijn focus op de gemeenschap, welke in zijn ogen succesvol moet zijn, en zijn angst voor teleurstelling en schaamte, zorgen ervoor dat hij gaat vermijden. Juist die vermijding is wat haar het meest raakt.


Genieten in plaats van presteren
Door hen weer te leren van elkaar en hun lijf te gaan genieten, de focus weer daarop te leggen in plaats van op presteren, komt er weer contact. Daarnaast is nu ook het ijs gebroken om er met elkaar over te gaan praten, krijgt hij meer inzicht in wat zij nodig heeft en hoeft hij zich niet meer blind te staren op het wel of niet te snel klaarkomen. Er is weer aandacht voor elkaar en het snelle klaarkomen is niet meer een probleem.


Vragen of problemen op seksueel gebied?
Ongeveer 30% van de mensen ervaart ooit in zijn of haar leven seksuele problemen. Dat kan jezelf en je relatie behoorlijk in de weg staan. Vaak hopen mensen dat het vanzelf over gaat en soms is dat zo, maar heel regelmatig ook niet. Daardoor wachten mensen vaak lang met hulp zoeken voor hun seksuele probleem. Dat is jammer, omdat het oplossen ervan dan veelal langer duurt. Heb jij vragen of problemen op seksueel gebied, neem contact op met onze praktijk, zie www.praktijkrespons.nl


De namen in dit blog zijn gefingeerd.

Over de Vesten 1
3116 AD Schiedam

info@praktijkrespons.nl

Eva Buitenhuis:
buitenhuis@praktijkrespons.nl,
06 445 38 320

Meike van ‘t Hof:
vanthof@praktijkrespons.nl,
06 412 77 440

Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - BTW nr: 129427093B01 - KvK nr: 24380684